Cu rost sau fara rost: sfaturi despre montarea gresiei

Placarea pardoselilor diferitelor camere din locuinta este intotdeauna o alegere dificila desi exista doar doua materiale utilizate: gresia si parchetul.
In general parchetul este utilizat in dormitoare si livinguri, in timp ce gresia este folosita in holuri, bucatarie si bai. Gresia este mai rezistenta atat in ceea ce priveste traficul cat si mutarea pe aceasta a diferitelor obiecte de mobilier. De asemenea gresia este principala alegere de placare in cazul in care se alege ca solutie termica montarea circuitelor de incalzire prin pardoseala.

 5 pasi pentru montarea corecta a gresiei

1 Pregateste podeaua pentru montarea gresiei

Inainte sa incepi montarea gresiei, trebuie sa te asiguri ca podeaua este perfect plana, curata si uscata, fara urme de praf sau grasime. In cazul in care montezi gresia in baie trebuie verificata panta astfel incat apa sa se scurga catre sifoanele din pardoseala. Dupa pregatirea suprafetei, este importanta aplicarea unei amorse, al carei rol este imbunatatirea aderentei, reducerea absorbtiei de apa din adeziv, fixarea prafului si protejarea impotriva umiditatii.

2. Planifica modul de montare a gresiei

Planifica modul de montare a placilor de gresie astfel incat acestea sa fie asezate drept si simetric. Este indicat sa stabilesti si sa trasezi o linie mediana paralela cu peretii pe care sa o ai in vedere pentru ghidare atunci cand montezi gresia. Poti trasa mai multe linii de ghidaj cu ajutorul unei nivele, rulete si a unui creion. Aseaza provizoriu 2-3 randuri de gresie pentru a vedea cum arata podeaua si cum se contureaza rosturile. Daca placile de gresie din margine sunt prea inguste, deplaseaza gresia cu o jumatate de placa, pentru a obtine placi de margine mai late.

3. Pregateste amestecul adeziv

Dupa ce ai pregatit podeaua, prepara amestecul adeziv adaugand adezivul pulbere intr-o galeata in care ai pus apa curata. Amesteca folosind un mixer electric pana cand vei obtine o substanta omogena. Pentru a obtine un amestec corect, trebuie sa respecti indicatiile producatorului privind dozajul. Pregateste doar cantitatea de adeziv pe care o poti folosi in timpul pe care il ai la dispozitie.

4. Aplica amestecul adeziv si placile de gresie

Foloseste o mistrie cu dinti pentru a aplica adezivul de gresie intr-un strat cu grosime uniforma, apoi treci partea cu dinti a mistriei peste amestecul adeziv pentru a obtine cordoane de adeziv neintrerupte. Aseaza prima placa de gresie langa perete, apansand-o usor. Pentru o asezare mai buna a placilor de gresie poti folosi un ciocan de cauciuc. Cum nici un perete nu este perfect drept poti folosi pene pentru a compensa neregularitatile din perete si pentru a obtine rosturi drepte intre placile de gresie. Dupa ce ai fixat prima placa, monteaza urmatoarele placi din rand folosind distantiere intre placi pentru a obtine linii de rost drepte. Placile de gresie din margine le poti taia cu o masina de taiat gresia, in timp ce colturile si decupajele din gresie le poti realiza mai usor folosind un polizor unghiular si un cleste pentru gresie. Foloseste o nivela sau un dreptar pentru a te asigura ca placile de gresie sunt perfect orizontale sau permit scurgerea apei. Foloseste un burete umed pentru a indeparta surplusul de adeziv. Monteaza o plinta din placi ceramice pe peretii pe care nu ai faianta.

5.Chituieste rosturile dintre placile de gresie

Dupa ce ai montat gresia pe intreaga podea si adezivul s-a uscat, indeparteaza distantierele, curata gresia si rosturile de murdarie inainte de aplicarea chitului pentru rosturi. Functie de tipul adezivului de gresie folosit, este recomandat sa astepti cel putin 24 ore de la montarea gresiei sau faiantei pentru a aplica chitul de rosturi. Chitul se aplica cu ajutorul unei gletiere speciale de cauciuc, folosind o miscare de maturare. Dupa uscarea chitului (10-15 minute de la aplicare), podeaua se curata de chit utilizand un burete umed.

Stiai ca…

Utilizarea penelor de nivelare si aliniere a placilor ceramice garanteaza planeitatea pardoselii placate. Penele de nivelare permit instalarea rapida si usoara a placilor, in special a celor cu dimensiuni mai mari de 30×30 cm si a celor mai groase de 6 mm. Penele sunt reutilizabile si pot fi folosite atat pentru montarea verticala cat si orizontala a placilor ceramice.

Scule, unelte si echipamente necesare pentru montarea gresiei

Pentru montarea gresiei ai nevoie de o serie de unelte si scule: echipament de protoctie precum manusi, genunchiere sau salopeta de lucru, nivela manuala, nivela laser, malaxoare sau masini de taiat gresia, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *